Åsa assar: Att vakta en katt

Under två veckor har jag haft en inneboende hos mig, katten Nethifa. När Markus lämnade henne hos mig för två veckor sedan var det andra gången jag träffade henne. Första gången skrev jag om här, då var hon en spinkig katt, som såg ut att inte ha fått mat på länge. Nu hade hon växt till sig och pälsen var mjuk och fin.
 
 
Jag hade lovat Markus att passa Nethifa om det skulle behövas, men nu var jag ändå orolig och undrade vad jag gett mig in på. Jag har aldrig haft något husdjur, har aldrig förr bott så länge med ett djur. Men nu plötsligt skulle jag ha en katt här dygnet runt.
 
Och vad mysigt det var! På dagarna ville hon mest vara ifred; ligga på stolen eller i sängen eller sitta i fönstret och titta ut. Hon verkade till och med helst leka själv. Vilket var väldigt underhållande att titta på. Jag brukade uppmana henne att döda mattan. Vi lekte en del tillsammans också, och jag klappade henne en stund tills hon ville gosa med klorna eller ta en liten tugga av  min hand. Om nätterna var hon mycket mer kelen. Väckte mig nästan varje natt och ville bli klappad. En morgon tvättade hon på mitt ögonlock.
 
 
För några dagar sen fick jag huvudvärk tidigt på kvällen och var tvungen att gå och lägga mig. Nethifa låg och sov på en köksstol. Jag släckte de flesta lamporna och la mig sen under täcket. Hörde strax ett svagt ljud och sen ljudet av flygande katt, och så låg hon raklång längs mina ben. Det kändes så fint att hon helst låg där bredvid mig.
 
Nu har Nethifa flyttat hem till sin husse igen och det känns ganska tomt här. Fast jag måste erkänna att det är lite skönt att inte bli väckt om nätterna. Men hon välkommen tillbaka när som helst!
 
 
 

Åsa assar: Julafton 2012

Lite mer aktuellt; Julafton. Så här var min.
 
Det började väl lite så där. Min egen mor försökte strypa mig och klagade sen på min sång.
Jag tröstade mig med att fixa VÄRLDENS SÖTASTE julnaglar.
 
Jag och min syster var julfina. (Och ja, vi är egentligen lika långa. Men mina 25 kronors Röda Korset-skor (fyndade av syster till mig -mina fötter är trots allt lite mindre än hennes) gör mig lite längre än vad hennes egenstickade jultofflor gjorde henne.)
 
Mamma hade byggt en egen mistel. Men inte hjälpte det.
 
Lillebror fick sitta i mitt knä. Det kändes knappt.
 
Sen var det mat, och jag åt lagom mycket och blev lagom mätt (dagens tips!). Och sen kom Tomtan!
 
Äkta blondin?
 
Sen blev Tomtan varm och trött, så hon fick hjälpt av nissan Filippa.
 
Elin fotograferade älgar med sitt nya macro.
 
Och jag bländade min moster med låneblixt (se speglingen).
 
Julklappar fick jag också, men lite mer om det imorgon (eller om två veckor, vem vet).
 

Åsa assar: Julfika hos Anna

Jag är en sån där långsam bloggare. Som redovisar flera dagar/veckor i efterhand. Men det gör ju inget. Fast kanske borde jag öva på att vara mer effektiv. Göra rätt saker.
 
Hur som helst, för tio dagar sedan var jag på julfika hos Anna. Otroligt trevligt! Så där trevligt att hoppsan-är-det-midnatt-och-jag-ska-GÅ-hem-i-kvart-och-måste-dessutom-stiga-upp-imorgon. trevligt!
 
Vi lyssnade på progg, pratade om viktiga saker och hade fikan stående på golvet, eftersom detta var innan Anna och jag gjorde en utflykt till Stallet där ett mycket fint bord inhandlades (bonusassning på den utflykten, särskilt på den där delen när vi inte riktigt visste var vi skulle köra, och så hamnade vi plötsligt bakom Stallets skåpbil och kunde bara köra efter).
 


Lucka 24

 
Jaha, då var det dags för denna extraordinära, spektakulära sista lucka! Jag känner pressen.
Jag tänkte bjuda på några julbilder från 2010 och 2011.
 
Vi börjar med lite våld från 2010.
 
Mamma hade alltså bakat och frågade nöjt: "Ser du vad det är för något?"
Och ja, det gjorde jag ju. Fast det var ett ljus ...

 
Det var storm 2010 och jag och mina syskon kom inte hem till Brösarp förrän på julafton, då pappa hämtade oss eftersom bussarna var inställda (och Elin hade inte köpt sin bil än). Nästan framme i Brösarp såg vi dessa plogbilar mötas, och Isak fångade en hälsning med min kamera.
 
Filippa tyckte att Elof redan hade allt.
 
Elin fick en snel hest och besteg sen ett berg.
 
Och på kvällen bestegs det av lite småfolk.
 
 
Förra året fick jag ett svårslaget julkort av Dalarnas finest, Petra.
 
Julafton firades hos moster med familj.
Och jag upptäckte likheten mellan min mamma och min kusin Filippa (hon som tidigare var lik mig).
 
Tomten kom, och skrämde katten.
 
Och en annan katt önskade oss en god jul.
 
Sen ville alla fotograferas med tomten.
 
Och alla fick förstås det de önskade; vissa fick stenar (som hämnd för julklappen ovan förra året) och andra fick torsk.

Jag hoppas att ni får en riktigt fin jul!
Tack för att ni öppnat mina luckor.
 

Lucka 23

Här har vi hon, guldkulan!
 

Lucka 22

Sen december, lite snö, och fyra randiga mössor var på promenad. Året är 2009 än.

 

Lucka 21

Det var oktobers sista helg 2009 och Anna och jag hälsade på min syster i hennes nya lägenhet. Hon bjöd på fika och jag tror att Anna och jag lånade en film av henne. Jag minns att jag var trött och mest låg på soffan och hittade nya funktioner på min lilla Canon ixus (därav det gula, som är en spegling av Elins ljusslinga).
 
 
Sen såg Anna och jag film hos mig, och jag piggnade nog till igen, för sen var det dags för ett sånt där nattligt besök på kyrkogården och den tycks jag ha orkat med. Jag minns när jag ser på bilderna att det var den gången det var så himla kallt, men snöfritt. Det var dimmigt och fladdermössen prasslade som spöken i träden. Och titta vad duktig på min lilla ixus är. Eller var, jag tycker den har tappat stinget sen dess.
 
 
 
 

Lucka 20

Jag fortsätter lite på djurtemat, men idag bara råttor. De bodde hos min vän Elin, detta år 2009 (men nu bor där bara en man, ett barn och en kanin).
 

Lucka 19

Varför inte köra lite djurtema! Bilder från maj-augusti 2009. Djurrik tid!
 
Liten och stor.
 
Kristianstadsanka.
 
Snäckan.
 
Grannens katt. (Vanligtvis är pappa inte barfota i sina skor :))
 
Var på promenad när det brakade till i buskarna.
 
Koltrast som sjöng vackert för mig på kyrkogården.
 
En liten Gustaw med kompis.
 
Kramkalas.
 
Två sötsaker.
 
Vill du ha eller?
 
Snigel på väg.
 
En häger vid kanalen mitt i Kristianstad. Helt normalt.
 
Fjäril.
 
Död mullvad.
 
Bebis.
 
Pappa, Nadja och Obelix.
 
Jag och Trinda. (Börja ev bli gammal och halvdement. Hon hette Trinda va?)
 
Nyckelpigor räddade ur pool av Elof och mig.

Lucka 18

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Promenad 2009.
 

Lucka 17

Jag har en väldigt fin vän som heter Petra. Hon är dalkulla och bor i Falun så vi ses inte så ofta, men det har ändå blivit några gånger sen första gången, då hon hälsade på mig i min stad 2009.
 

Lucka 16

Solen sken på föräldrarnas balkong 2009 och jag kände att jag behövde skaffa mig fler intressen, så jag gick i stickskola hos min syster. Jag kommer förmodligen aldrig komma upp i hennes pysselnivå, men jag är glad att jag nu kan sticka, om jag vill :)
 
Vad jag stickade? En halsduk så klart!
 

Sista bonusluckan

Börjar det bli lite mycket nu? Detta är sista bonusluckan. Från december 2007. För övrigt börjar jag bli lite orolig, jag har nämligen bara gjort till och med lucka 17 i julkalendern. Måste fylla på strax så det inte skiter sig om några dagar. Många många människor kommer ju bli besvikna. Ack.
 
Det traditionella bråket med granen.
 
Fast den kom upp. Elin klär den. Isak och jag fotograferar mest.
 
Sen var jag missnöjd med julklapparna?
 
Och sen vann jag faktiskt en fototävling! Det var ABK (hyresvärden) som hade en jultävling, och här är bilden. Jag vann en kamera. (Fast jag hade nyss köpt min lilla ixus, så Markus fick köpa min vinst.)
 

Bonuslucka

September 2007. Jag minns att det där var väldigt kul.
 
Anna var modigare än jag. Mediterade konstigt igen, kanske.
 
När jag la upp bilder här från Annas och min kyrkogårdspromenad så skrev jag att det var tre år sen den inleddes. Helt fel. Sex år har vi gjort det minst, för här hittade jag bilder minsann.
 
Så glad man kan bli av ett sms. Detta var alltså 2007. Hur funkade de där mobilerna egentligen?
 
2007 fanns det även sånt här roligt godis. Alltså. Var det inte lite bättre förr ändå?
 

Bonuslucka

Här kommer den utlovade bonusluckan med bilder från 2007. Fast jag delar upp det lite och börjar med juli och augusti. (Fast varför gör jag detta? Är inte precis som jag lagt upp allt annat innan i julkalendern...)
 
Så här såg jag ut när det Helge Å hade svämmat över och Anna och jag kom på den smarta idén att ta en promenad precis där då. Så vi fick klättra lite, och här kom jag då upp på den en meter höga muren, och ja, jag var stolt på riktigt.
 
En annan promenad, och hästarna var fina. Och fröna nedan ser ut att ha små träd i sig.
 
Pernilla var snygg. Simon och jag dansade.
 
Liten släktsammankomst utanför Simrishamn.

Och så en fjäder på det.

Lucka 15

Kusinerna Pernilla och Elin vet hur man roar sig. Det var våreb 2009 och kusin nummer tre, Filippa, konfirmerades. Själv vågade jag mig inte upp på den där studsmattan.
 
Kanske inte så konstigt att jag inte vågade; ser ju rent livsfarlig ut. Gunilla håller hårt i stackars Elof. Mina kusiner, syskonen Sofie och Simon, studsar.
 
Konfirmanden och jag. Det var på den tiden då det ansågs att Filippa och jag var väldigt lika varandra, men nu är den där Filippan en rikitig pingla (< så får man skriva när man är 31), och jag är lika åsig som vanligt (förutom att så där lång lugg skulle jag aldrig ha nu) :)
 
Sist men inte minst; de två kusinerna/raringarna Isak och Elof.

Lucka 14

2009 hade min moster 50-årskalas, och underhållsnivån var hög. (Den här luckan tillägnar jag speciellt till min kusin Pernilla!)
 

Lucka 13

Hur kan man motstå?
 

Lucka 12

Fortfarande 2008 och min bror och jag körde till Haväng en sommarkväll och fotograferade svanar.
 

Lucka 11

2008 och Anna mediterar på en kanon. Kan nån, kan hon.
 

Lucka 10

Det var vår 2008 och jag åkte till Göteborg, och det var en halv special och Bengans och utsikt. Det var gött och livet, så att säga.
 
 
(Den uppmärksamme lucköppnaren lägger nu märke till att jag tagit ett skutt på ett helt år framåt i tiden sen lucka 9. Anledningen är jag råkade hoppa över fem månader av 2007 när jag gick igenom mina bilder. Ska försöka lägga upp en bonuslucka med best of juli-december 2007, liknande den med best of januari-mars 2008 som jag la upp igår. Åh, hjälp! Helt fel ordning! :S)

Bonuslucka!

Jag vet inte riktigt vad jag pysslat med. Jag har ju missat en massa väsentligheter när jag gjorde min julkalender. Och eftersom jag är vän av kronologi så gör det lite ont i mitt hjärta är röra till det så här nu. Men här kommer iaf best of januari-mars 2008.
 
Kvaliteten på den här bilden är inget vidare, jag är som sagt ingen vinterfotograf, så den är tagen inifrån. På min mor och min bror, med likadana kläder på sig.
 
Selma och draken. Det var en snäll hund, det där.
 
Isak och jag var ensamma i Brösarp när Jehovas ringde på dörren. De blev nog lite förvånade när det var Jesus själv som öppnade dörren.
 
En promenad med Anna vid Hammarsjön.
 
Kent kom till min stad!

Åsa assar: Bra konsertbilder

Jag brukar hävda att jag är en dålig konsertfotograf. Oftast för att jag är för kort (alltså; för att det står folk ivägen) eller för att det är för mörkt. Men igår hittade jag de här som jag ju har lyckats med. De är tagna på Kristianstadsdagarna 2007, och det var Anna och jag som var och såg Billie the vision & the dancers.
 
 
 
 Och så lite Marit Bergman på det!
 

Lucka 9

Det var vår 2007 och jag inledde mitt långsamma och småskaliga projekt "människor vid skyltar". Elin är en kossa (men glad ändå).
 

Åsa assar: En vinterpromenad

Min bror efterlyster vinterbilder i min julkalender. Tyvärr tror jag inte det kommer dyka upp något sånt, kanske en bild om ni har tur. Jag är kall av mig, så det har inte blivit så jättemycket vinterfotografering. Men idag ringde Markus och frågade om jag ville med ut, och jag är inte den som är den. Så alltså, idag blir det vinterbilder!
 
Lucka 8

Det är 2006 och Elof kunde prata med katter, tycks det. Denna gång Hugo (tror jag). Bilden är tagen samma dag som gårdagens luckor.
 

Bonuslucka!

Jag slänger in en bonuslucka bara för att jag fick två kommentarer på dagens lucka. Detta var vad som hände innan vi lyfte upp Elin. Det är för övrigt en tolvårig Filippa som är fotografen.
 

Lucka 7

Vi lyfte upp Elin lite bara. Helt vanligt. (Min kusin Pernilla, jag, syster Elin och min kusin Simon.) (Kul också att Pernilla och jag ser lika långa ut, i själva verket är hon 15 cm längre än jag.)
 

Lucka 6

Minns ni sommar? Så här kan det se ut iaf, med gäss i bakgrunden och allt. Detta är 2006 och min kusin Elof fyllde åtta år. Det är min syster som ger present och min moster är också med.
 

Åsa assar: Ljus i mörker

Den här dagen har väldigt mycket gått fel. Skulle gissa på att mer har gått fel än rätt. Och nu kommer jag inte loss med att göra allt det där jag tänkt. Lugnar mig lite med att lyssna på She & hims julskiva på Spotify.
 
Men. Två bra saker! Jag visar.
 
Jag kom hem till årets första julkort. Från mina flitigaste postvänner Elin och Ola. Elin har pysslat så här jättefint.
 
 
Och sen hade jag fått en kommentar i min bilddagbok som gjorde mig glad. Man kan bara se min bilddagbok om man är medlem och min vän där (på dayviews), eller om man har fått mitt väldigt hemliga gästlösenord. Och nu hade min inte så datoriserade moster tydligen tittat och lämnat en kommentar. Jag blev glad! (Och bara så ni vet; folk i allmänhet får inte kalla mig lilla Åsa. Men mostrar får!)
 

Lucka 5

Åsa och vargen. Det är julen 2006 hemma hos moster med familj, och vargen Olga ler större mot kameran än jag. (Jag är i allmänhet inte ett dugg rädd för hundar, är dock ganska rädd för Olga, så jag fattar inte riktigt hur det här gick till.)
 

Lucka 4

Mycket stor och gollig julklapp under granen för sju år sen. (Ja, det är min bror.)
 

Lucka 3

En favoritbild. Trädet på backen vid Piraten, på väg ner mot Brösarp. Jag vände mig om och tryckte av, och så blev det så här fint.
 

Lucka 2

Min syster Stickelin, på balkongen 2005.
 

Lucka 1

Jag hade en idé om att fixa en julkalender här. En bild om dagen fram till jul. Gamla bilder som jag tagit och som jag har något att berätta om. Men sen försvann tiden och jag gjorde det aldrig. Men nu är det några minuter kvar på decembers första dag och jag tänker att kanske det kan bli en lucka ibland iaf. Så här kommer er första lucka.
 
Självportätt, Åsa 2005. Minns att jag kallade bilden Det stora allvaret. Jag sitter i Tivoliparken och tittar mot Helge Å. Och jag var inte speciellt glad. Jag tänkte på det för en stund, att jag har ett ganska avslöjande minspel. Undrar om det är bra.
 

RSS 2.0