Åsa assar: En tidsresa

Det här har inte direkt varit den bästa dagen jag klämt ur mig. Den började helt okej men har sedan gått utför. Jag har klantat mig något enormt. Ser mig allmänt som en ganska klantig person, men idag har det varit värre än vanligt. Fast kanske är det mest en känsla, till exempel har jag idag slagit sönder en ljusstake som inte var min, slagit i tån (i vanlig ordning -och det gjorde SÅ HIMLA ont), plus då en massa mobilklantigheter. Mest mobilens fel. Ganska trött på den nu.
 
Klantig, varm och trött, har jag tvingats sitta härinne med stängda fönster för att de gräver upp gatan. Och det är liksom 25 grader här.
 
Det vettiga hade ju då varit att ta på klänning och försvinna bakom ljudvallen. Men tröttheten ville inte, så jag gick och la mig (under duntäcket (dock ytterst lättklädd, men ÄNDÅ (=jag är fortfarande varm)). Trötthet och sömn har varit mitt fritidsintresse den senaste tiden. Frustrerande, minst sagt. (Tack och lov slutade de i alla fall gräva ganska snabbt (de höll på till halv tio igår) -ljudet byttes snart av högljudda grannar. Inte så mycket bättre, men lite.)
 
Och så började jag drömma.
 
Jag hade rest tillbaks i tiden. Hela världen var vit. Snö. Jag tänkte att det gjorde ingenting, eftersom det inte var vinter på riktigt. Jag hade ju bara åkt dit tillfälligt. Jag ledde min cykel över gatan till mina vitklädda kollegor. Sjuksystrar för längesedan, 60-tal? Jag vet inte. Jag bor på det gamla sjukhusområdet, kanske var det därför jag plötsligt förvandlades till en sjuksyster, dessutom en sjuksyster för längesedan. De var väldigt snygga, fint skurna kläder. Vi skulle nog hitta på något skoj, jag vet inte.
 
Det var den första drömmen. Den andra var mycket mer diffus. Någon alternativ Lucia som skulle fotograferas. Min bror som var väldigt liten.
 
Dröm tre. Det var 90-tal. Eller ännu tidigare? Jag var i alla fall tonåring. Eller visste jag att jag inte var det?  Jag var hemma där jag är uppväxt. Satt i den, av värmen klistriga, beigea hörnsoffan. Tillsammans med -håll i er nu- två tonårspojkar. Otroligt otroligt konstigt, måste jag säga. Tror även en tredje luftade sig på balkongen. Närmst mig satt en mager kille med finnar och fotsvamp. Han var påträngande. Jag ville bara att han skulle försvinna. Lite längre bort satt en söt kille med blondt fluffigt hår. Det slog gnistor. Och vi satt under duntäcke.
 
Pappa gick förbi soffan. Han var klädd i strumpor, skjorta och minishorts (tänk 70-tal). Och tonårs-Åsa säger; "pappa, kan du inte ta på dig ett par byxor, det är liiiiiite pinsamt."
 
Hysteriskt roligt! Jag har aldrig haft några tonårspojkar under ett täcke i en soffa, men ändå blir så verkligt där i drömmen. Den pinsamma pappan kommer förbi.
 
Sen fick jag ett sms i min mobil, och tonårspojkarna FATTADE INGENTING. Vad är det där? Vad var det som lät? Det är uppenbart att de inte hade mobiler på stället jag rest till.
 
Och ett sms fick jag i vakenvärlden också, det var från Anna. Jag ska till henne imorgon, men hon undrade om vi kan ses idag också. Så nu ska jag snart gå och köpa glass. Jag borde gått ut för längesen, men då hade jag ju missat härliga knäppa drömmar.

Åsa assar: Mors dag

Först; det heter alltså mors dag, eftersom det är just mors dag. Men just den här dagen får alla särskrivare för sig att de inte är särskrivare, och kallar det för "morsdag". Det ÄR skojigt!
 
Min syster ringde, hon hade konstaterat att jag inte väntade på henne vid biblioteket så hon sa: "jag kör dit där jag brukar släppa av dig istället." Det lät bra tyckte jag, plockade upp kameran och tog en bild på min mors dag-klädsel, och lät henne vänta lite till. Och det är precis så respektlös jag är med andras tid. Förlåt. Och jag vet, jag ser ut som någon från en bok.
 
Sen körde vi mot Österlen och jag tog fula bilder på raps. En dag ska jag stå still och ta fina bilder på raps.
 
Väl framme förberedde vi presenten i bilen (vilket var lite onödigt då det var far som öppnade dörren); nytt kakfat med kakor. Det kan diskuteras om detta är en god present, då min kära mor inte riktigt tål dessa sötsaker.
 
Allt var som vanligt; far diskade och mor surfade på mobilen. Det här är alltså min fina söta rara lilla mamma, och generös är hon också. Så där, lite sant fjäsk, eftersom hon säkert inte gillar att jag lägger upp den här bilden. Fast den är URFIN!
 
Kakfatet och kakorna. De flesta bakade av min syster, jag bidrog med några kakor från frysen som ju blev till när Anna och jag hade kalas.
 
Sen fick Elin en sån där läskig energi som hon får ibland, plötsligt var hon regnklädd och utomhus, jag hann knappt få upp kameran. Dock lite av ett mysterium varför hon tvättar ponchon, det regnade ju?
 
Jag trädgårdsarbetade lite i regnet (satte ut ungefär en miljon pyttesmå purjolöksplantor -som kanske inte ens överlever), med min hurtiga syster. Men mest kliade det i fotograferingsarmarna.
 
Snurrig tulpan.
 
Ej världens vackraste bild, men kolla vad det har kommit upp!
 
Snäckan. (Och det var HÄR jag återigen insåg att jag borde köpa ett macroobjektiv.)
 
Fint va? Men vänta så ska vi titta lite närmre på en sak i den här bilden.
 
Okej, gott folk, fritt fram att kalla mig geni!
 
Sen gick jag in och funderade på hur jag kan vara så lik min mor, när jag ser ut precis som min far.
 
Efter sedvanlig god mat, sa vi hejdå och tog oss igenom dimman och hem till Kristianstad igen.

Åsa assar: Jakten på Åsa

Nu blir kanske rubriken mer spännande än innehållet. Men hur som helst, jag är en liten aning besatt av saker med mitt namn på och ord som innhåller mitt namn.
 
Exempel på ord: Småsaker, tvåsamhet, påsar.
Ett endaste litet ord börjar på åsa, nämligen åsamka. Det är inte helt positivt. Åsa åsamkar. Låter bra dock.
 
Sedan Coca Colas flaskor med förnamn kom har jag tvångsmässigt och lite långsammare, gått förbi alla sådan flaskor jag sett när jag befunnit mig i en affär. Stannat upp. Tittat efter. Inte rotat. Lite värdighet har jag.
 
Alla möjliga namn har jag hittat. Namn som måste vara ovanligare än mitt. Och folk jag känner, som Elin, Anna, Björn och Markus (fast med c). Det är bara alla andras namn hela tiden! Jag är inte så mycket för läsk, dricker mest cola när jag har huvudvärk (det är nästan det som hjälper bäst (och nej, jag dricker inte kaffe)). Jag dricker läsk 0-2 gånger per månad skulle jag säga, så jag har inte varit särskilt lockad av att köpa någon bekantings namnflaska. Men i måndags när jag gick min vanliga omväg runt Coca cola-flaskorna så kunde jag inte låta bli.
 
Jag kom hem med den här. Delar den här med dig, lillebror!
 
P.s. Om någon av er som jag umgås med ser en Åsa-flaska, köp den till mig för tusan! Jag betalar dyrt! (Vi kan säga en tjuga.)

Åsa assar: Kusiner

Jag har många kusiner. Jag får alltid räkna efter, tror det är 16 stycken (och en som sorgligt nog inte lever längre). Det är en bra bunt. De är antingen rejält skånska, mycket kloka eller konstnärliga. Fast ofta allt det där samtidigt.
 
Jag träffar mina fem kusiner på mammas sida mest hela tiden, men de andra elva ser jag inte lika ofta. Ibland är det därför bra att Facebook finns, så jag vet lite om några i alla fall.
 
Idag när jag loggade in såg jag att min kusin Gustav är med i ett band som heter Fire Eye och att de nu är klara med sin EP. Hur kul som helst tycker jag, och dessutom låter det bra. Så jag tycker ni ska klicka här och lyssna, min kusin sjunger, spelar gitatarr, trummor och piano och allt vad det var.
 
(Jag försöker nu på ett smidigt sätt komma in på den där gången för något år sedan då jag "råkade" titta på barnkanalen och fick se Gustavs storebror Rasmus spela gitarr till Amy Diamond. Hoppas det är preskriberat nu. Att jag tittade på barnkanalen. Rasmus spelar annars med Tingsek, och förmodligen annat också som jag inte har koll på. Själv kunde jag en gång spela blockflöjt.)
 

Åsa assar: Att stadspromenera med syster

Idag gick jag på stan med min syster. Så här såg jag ut, ingen finsk flagga i sikte. (Och mitt ansikte ser heller inte ut som en 17-årings, vilket besvärar mig något.) Kul också att ni får se min rena disk på alla bilder.
 
Jag har nu ett stort fint minneskort i mobilen, men jag tog inga bilder ändå, så jag har inget att visa upp.
 
Jag kan berätta vad jag såg; en himla massa folk. Små teaterföreställningar som tycktes uppstå från ingenstans här och var (det var meningen alltså, det var inte folk som spontant börjar teateralisera sig). En bloggare. Folk som köade efter mat och glass överallt (så vi fick inget och mitt blodsocker var nere vid knäna ungefär).
 
Så vad köpte jag då? Kan jag visa upp det?
 
Alltså, nej.
 
Vi köpte studentpresent som jag så klart inte kan visa. Vi är nöjda och hoppas studenten blir glad.
 
Och så köpte jag underkläder, och det tänker jag då sannerligen inte heller visa upp. Jag visar lite mönster bara, för det var så fint.
 
Rör sidan snabbt upp och ner och titta på trosorna så blir ni hypnotiserade och kommer uträtta stordåd.
 
Det var en fin systerlig stadspromenad och jag är nöjd. Jag är också nöjd över min städade underklädeslåda (sjukligt nöjd, förmodligen). Och nu ska jag lägga mig, för jag har skypeat klart med en berusad människa, som trots sitt tillstånd (enligt egen utsago "rikitigt, riktigt full") kan skriva sådant som: "jag sluddrar en del, men själva syntaxen är bristfri". Imponerande!

Åsa assar: En present

Ni vet hur det är, man kommer hem en vanlig tisdag och är bara så GLAD att vara hemma. Det är liksom glädje nog, det behövs inte mer. Det räcker med den egna nyckeln till den egna dörren och den egna soffan med det egna soffbordet som man kan lägga upp de egna benen på.
 
Så var det för mig i tisdags. Jag kom hem, ställde cykeln i cykelgaraget i källaren och var så glad att vara hemma att jag nästan hånglade lite med källarväggen. Så gick jag med släpande och trötta, men mycket glada ben upp för källartrappan för att ta posten. Tittar först in i lådan för att se om jag över huvud taget fått någonting. Och så ligger där någonting ovanligt. Det här...
 
En present! Till mig! Till mig? Det står ju inget namn på den, varken mitt eller någon avsändare.
 
Vad kan det vaaaaara?
 
Började sakta öppna och hela tiden såg jag ut ungefär så här:
Fast min syster var inte här när jag öppnade det, så jag kunde inte tvångskrama henne. (Fotot är från min 30-årsdag och fotografen heter Markus.)
 
Och vad vaaaaar det då i?
 
Jo, den här! Och då förstod jag att den var från Anna.
 
Jag var så glad att jag var hemma! Och jag var så glad att jag hade fått en present! Och framför allt var jag så glad att jag uppenbarligen har en så fin vän som tycker jag är värd en spontanpresent!

Åsa assar: 0 kr

Jag betalar min hyra med autogiro, så jag brukar inte direkt tokglo på min hyresavi. När jag fick den förra veckan så slängde jag som vanligt ett öga på den, och sen tittade jag igen.


 
Ser ni? Exakt noll kronor vill ABK ha från mig den här månaden.
Jag har nämligen bott här i tio år precis nu.
 
(Och DÄR trillade en liten insekt ner på min dator. Var kom du ifrån? Försöker du äta upp min soffa? Säger du till mig att jag borde flytta?)
 
Tio år i samma lägenhet betyder alltså gratis hyra en månad.
Det är bra, tycker 22 % av min facebook-kamrater, som gillade friskt. Rekord tror jag. Det är alltså pengar som får igång deras tummenuppande.
 
Jag har dock lite dåligt samvete över det här firandet. För här sitter jag, 32 år gammal och ockuperar en ungdomslägenhet. Men det är ju min lägenhet! Plus att min inkomst inte direkt är på vuxennivå. Så jag bor här lite till, tills jag blir rikare. Eller utkastad. Eller så.
 
Så här såg det ut i maj 2003 när jag flyttade in. Köket var rent och helt. Jag var långhårig, lugglös, boot cut-klädd, magvisande och ständigt med nyckelkedja. Och micron funkar än. Min syster hade kostrumpor, keps och var flyttkarl. Och min dator var fet. Fotografen heter Isak och är min (då) 15-åriga bror.
 
Soffan var i delar, men ändå hel, för att inte tala om ren. Tv:n var tjock och stereon klumpig (står nu i källaren, om någon vill stjäla).
 
Huset har stått här i många år, kan mycket väl vara så att folk blivit födda och att andra har dött här i min lilla "sal". Men i tio år har det varit lägenheter i huset, och lika länge har jag bott här. Lägenheten precis bredvid har bytt boende minst åtta gånger. Jag är alltså lite mer trogen, och underlig, än den genomsnittliga ettaboenden.
 
Grattis lilla lyan tio år!
Låt oss bara hoppas att vi inte firar din 20-årsdag ihop.
 

Åsa assar: En dag med Anna

Det mesta av allt det där som finns i min garderob har hängt där ett bra tag, och plötsligt tyckte jag att allt såg lite smådumt och obekvämt ut. Jag har gjort några försök att gå på stan ensam, men det gick bara bra när jag hittade den här randiga klänningen, ni vet.
 
Så jag frågade Anna om hon ville följa med mig i lördags. Det tyckte hon var en utmärkt idé, trots att hennes klädbudget för månaden var slut. Men hon skulle ju mest bara hjälpa mig.
 
Vi har båda lite problem med tider, om man säger så. Dock lite olika problem. Jag är medveten om hur sen jag är och skyndar mig när jag väl tar mitt förnuft till fånga, och så kommer jag försent. Hon tar det lite lugnare. Sen? Vem? Jag? Och så kommer hon i tid, eller så gör hon inte det.
 
Oftast är jag senast, det tror jag nog. Men den här gången fick faktiskt jag vänta. Jag hatar att vänta.
 
Så här såg jag ut när jag gick på stan. Ja, ni ser ju själva. Obekväm. Misstänkt lik finska flaggan.
 
Men på Åhléns kändes det en gnutta bättre, för där hittade vi den här (skärpet är mitt (mammas) gamla, får hitta något annat till den tror jag). Och även en kjol som jag ska visa om en stund. Det bästa är att jag inte betalade något på Åhléns, jag hade nämligen fortfarande inte använt mina premiecheckar på 350 kronor som jag fick från Åhlénsklubben i februari. Lämpligt nog kostade mina köp här 348 kr. Woop. "Du får tyvärr inte tillbaks de två kronorna" berättade tjejen i kassan. "Jag överlever" sa jag (ungefär). "Vem får de två kronorna då?" sa Anna. Det hade jag inte ens tänkt på. "Välgörenhet?" försökte Anna. "Ja, jag tror faktiskt det" sa tjejen i kassan. Vi gick därifrån och Anna viskade: "välgörenhet och kaffekassa är ungefär samma sak va?"
 
Sen gick vi lite på Indiska och hittade i vanlig ordning en massa lämpliga plagg. Men eftersom klockan var eftermiddag och jag bara hade ätit frukost två gånger och Anna bara hade äitit fruktsallad (som hon plockade ihop på Domus, i en mindre plastburk än det som egentligen erbjöds. Hon fick den av fiskkillen Micke. Jag hade inte ens kommit på tanken att fråga), så bestämde vi att det var dags för... glass.
 
(När Anna handlade sin sallad förresten, så köpte hon vatten. Jag försökte vara rolig, men ändå inte, och frågade om hon inte skulle ta en Coca Cola som det stod Anna på istället. Annas reaktion? "STÅR DET NAMN PÅ FLASKORNA?" Anna missar inget, bara det oviktiga.)
 
Så vi åt alltså glass till lunch. Jag var modig, och gick från det säkra kortet jordgubbe, och köpte melon. Lyckat. Efter ett tag var Annas glass slut och min var sås. Vi pratade om viktiga ting när jag tittade på klockan och konstaterade att den var kvart i stängning.
 
Då reser man sig fort, går till Indiska igen, hugger de plagg man kollade på innan. Och så provar man ett plagg, går ut ur provrummet, tittar på varandra, ger tummen upp eller ner. Och fortsätter så tills man bestämt sig.
 
Den här tröjan köpte jag på Indiska. Och kjolen är den jag köpte på Åhléns. (Jag vet,  jag är sannerligen en riktig modell.)
 
Den här klänningen köpte jag också på Indiska.
 
Betalade tre minuter i stängning.
Kassakvinna: Har du leggings till det här?
Jag: Det har jag nog.
Kassakvinna: Om du handlar för 52 kronor till så får du ett presentkort på 100 kronor.
Jag: Aaannaaaaa? [repeterar vad kassakvinnan sagt]
-Anna aka Får Inte Handla joggar iväg och tar linnet hon just provat-
 
Nöjd Åsa fick 100 kr presentkort, snäll Anna fick 29 rabatt på linnet av sin kompis Åsa.
 
Eftersom det var sommarväder tyckte Anna sen att vi skulle gå och hänga lite i Tivoliparken. Vi gick dit på en smal gata. Se det framför er: Två bilar parkerade med ändan mot er, där bak står två små flickor i likadana klänningar. På gatan går ett par hand i hand, de har precis handlat mat. Det är motljus. Föreställ er också att ni saknar kamera och att mobilen inte vill samarbeta. Men fint var det. Och flickorna var så fina att Anna berättade det för dem.
 
Det visade sig var en söt liten musikfestival där i Tivoliparken. Mahrlefestivalen hette den av okänd anledning. Så vi satt/låg där i gräset, fick lite sol på oss (vilket det tränade ögat kan se på bilderna ovan) och musik i öronen. Det var riktigt skönt. En riktigt perfekt dag, i riktigt fint sällskap.
 
Sen gick vi därifrån, såg att varenda kille i parken hade en fotboll, medan tjejerna låg platt och solade. Och det var då vi bestämde oss för att börja spela badminton.
 
Anna vill inte vara med på bild, men en sån här liten bild räknas väl inte?

Åsa assar: En talang

Det här med att jag bara behöver ett förnamn, en ort, en ungefärlig ålder och ungefärlig födelsedag och gärna ett foto, och sen bara minuter senare på egen hand även tagit reda på efternamn, adress och arbetsplats... är detta något att assa och prata om, eller ska vi bara låtsas som ingenting, vissla på en liten melodi och gå vidare? Jag vet faktiskt inte. Allting finns ju där ute, på internetz. Men jag behöver ju inte tvunget leta upp det. Men kan man ska man? Eller? Hur som helst, det är ju tur att jag inte är näthatare eller så. Bara ganska nyfiken.

Åsa assar: Stenshuvud

Förra söndagen var min syster och jag kvar hos våra föräldrar, och vi bestämde oss för en utflykt.
 
Vi åkte förbi många fina hus och byar, som jag inte hann fotografera. Förutom lite, här är ett exempel på gott bilfotograferande.
 
Vi kom fram till Stenshuvud och jag blev i vanlig ordning fångad på toalettbild.
 
Gullvivor fanns det gott om.
 
Och backsippor.
 
Och svanar.
 
Mamma (blå fjällräv) letade fina stenar och Elin (grön fjällräv) letade fina motiv.
 
Sen lämnade vi stranden.
 
Till skillnad från den här kvinnan.
 
Vi träffade på en kopparödla, livligare än den förra.
 
Där fanns lila vitsippor. (Och även vita. Och gulsippor.)
 
Vi kom upp. Och här följer några sådana bilder.
 
 
Pappa hittade motiv.
 
Å + E 1985 och annat klotter.
 
Vi såg en groda, och sen åkte vi norrut igen.
 
Vi passerade Österrike.
 
Sedan stannade vi på outlet i Kivik, där jag gjorde en insats genom att blandra runt en gnutta i strumplådorna som var noga uppdelade mellan "flickstrumpor" och "pojkstrumpor" (har dock för mig att det var särskrivet), för det vore ju hemskt om en tjej hade strumpor med en bil på och om en kille hade rosa strumpor!
 
Sedan landade vi hos mor och far igen, och jag sa till Elin; "kan inte du göra pannkakor nu?". "Jo, det kan jag väl" svarade hon. Fast hon gjorde plättar. Men något ska hon väl ha att säga till om.
 
Tack och hej, gollig tjej!

Åsa assar: Loser

Idag är jag lite trött på mig själv. Jag steg upp imorse och tänkte "jag är glad att jag utnyttjade vädret så bra igår [blogg kommer så småningom], idag är det perfekt väder att skriva!"
 
Och visst, drygt 300 ord har det blivit. Men det tog en himla tid innan jag började. Och jag har bara bloggat en gång, och ännu inte handlat mat.
 
Därför bjuder jag på denna låt, vars refräng dök upp i mitt huvud från ingenstans för drygt en vecka sedan. Året var 1993 och jag var tolv år gammal.
 

Åsa assar: En konfirmation

Förra lördagen var jag på konfirmation. På väg dit genom bokskogen upptäckte vi att vi förföljde konfirmanden med familj.
 
I kyrkan hade väggarna ögon.
 
Syster och pappa i kyrkan. Pappa djupt försjunken i eftertanke. Nä, han kollar bara på sina foton i kameran.
 
Kollekten skulle gå till Världsnaturfonden och Läkare utan gränser, så jag skänkte allt jag hade på mig.
 
Jag tog min första nattvard sen jag själv konfirmerades; jag var så himla hungrig. Dock gillar jag varken papper eller vin, men jag fick ner det i alla fall. (Observera hur djupt jag doppade oblatet i vinet.)
 
Där kommer konfirmanden Elof med korset. Det var en lite underlig konfirmation; de gick in till eurovision-introt, alla fick sjunga Sommartider hej hej, prästen typ rappade till En riktig jävla schlager (fast nu med texten En riktigt härlig konfa) och sen gick de ut till Darth Vader-marchen, pom-pom-pompompom, ni vet.
 
Sankt Olofs kyrka, och lite släkt.
 
Sen åkte vi hem till Elof, fast ja... detta är grannens hus.
 
Bibeln hade blivit färgglad.
 
Den här fina skålen gav jag och mina syskon till Elof. Köpt av Birgitta Gunnarsson vars konst jag och mamma (och senare Elin, men det visade jag inte då) tittade på i påsk. Det kan ni se här.
 
Sträcka på sig.
 
Gurgel, gurgel, gurgel.
 
Den där ankan är lite speciell. Den är mindre än en vanlig anka. Förut hade den två kompisar där, men de flög iväg. Hur sorgligt är inte det? De flög iväg!
 
Här försöker hen socialisera med en vanlig anka. Går sådär :/
 
Fina Olga.
 
Den modiga flugan.
 
Det bjöds mycket god fika (och mat, men den fotograferade jag inte ty jag är ingen matfotograf).
 
Även min moster, som hade bakat kakorna, tyckte det var gott. Hon åt nämligen kaka med vänsterhand och tårta med höger, samtidigt.
 
Sen åkte vi hem till mina föräldrar igen, men jag blev inte insläppt i huset förrän jag hade tvättat bort gåsaskiten från mina skor.

Åsa assar: Instagram

Det tycks som jag varit extra trött den sista tiden. Jag trodde det var tvärtom.
 
Jag tog en promenad och hittade fina färger.
 
Ännu en egobild.
 
Min syster lägger ett pussel som mest var brunt. Till skillnad från henne och omgivningen.
 
Några hundra meter till hållplatsen och tre minuter till bussen skulle gå. Jag offrade mig för konsten, och hann. Tur var det för några timmar senare var fröna uppsugna.
 
Och så sov jag igen. Det här var kvällens tupplur som jag förut gissade skulle ske. 1,5 timme. Tacksam till de två grannarna som med milda röster väckte mig (omedvetet).
 
Det har blivit lite färre instagrambilder den senaste tiden på grund av knäpp mobil. Antal bilder som just nu ryms på minneskortet: två. Nyss var det 150? Jag får väl köpa något nytt, minneskort eller mobil.

Åsa assar: En massa drömmar

Jag har egentligen en massa tjusiga bilder att visa upp från helgen, men vet ni hur trött jag är? Nej, det vet ni förstås inte. Jag trodde att jag blivit piggare nu när det är vår och sol, men visst är det väl så att jag redan förstört minst två kvällar den här veckan med att sova några timmar, och att jag alldeles strax kommer göra det igen? Ja, så är det.
 
Igår tog jag en tupplur i 2,5 timmar. Vaknade precis när närmsta affären stängde, så jag fick ta cykeln för att köpa mjölk. Och när jag kom hem igen var det dags att lägga sig igen, men det gjorde jag inte. Så inatt sov jag fem timmar. Det var en ganska upptagen natt, för trots den korta sömnen så hann jag drömma massor av drömmar. Förmodligen tack vare att jag hann värma upp i 2,5 timmar på soffan tidigare. Tänker nu berätta kort om de drömmar jag kommer ihåg.
 
1. Jag var jagad. Det var sommarnatt, jag var barfota. Jag hann inte ta på mig skorna helt enkelt. Jag sprang hemåt, vilket visst var mot Egnahem (jag hade kanske flyttat). Vid Willys hemma blev jag glad, för där stod Markus i sin hatt. Då kände jag mig lättad. (Detta kanske kommer av att Markus i helgen twittrade om att han frågat om vägen i Malmö, och kvinnan han frågade erbjöd sig följa honom så hon slapp gå ensam. Med andra ord, hon tyckte att Markus verkade helt ofarlig (vilket är sant, men man vet ju aldrig!).)
 
2. Jag satt ensam i ett klassrum och längst fram i mitten stod en smal svartklädd psykolog och förhörde mig och skällde på mig, för hon visste minsann att jag inte kommit i tid då och då och då. (Vet ej var jag fick psykologdelen ifrån.)
 
3. Jag satt i ett klassrum och det var dags att skriva mitt antagningsprov. Men nu skulle det snabbt skrivas en hel berättelse, med början, mitt och slut. Min började ungefär så här: "Mannen var ute och gick med sin hund och sin ko." (Björns och min nästa novell ska båda innehålla ett djur.)
 
4. Ni vet hur det är, man vaknar efter två timmars sömn, ser sig förvirrat omkring i mörkret och så avgrundsväser man: "NEEEEEEJ!". Inte "nej, det var bara en dröm!" utan mer "nej, jag ville inte vakna." En sån dröm, ni vet.

Åsa assar: Tre snabba

Idag har jag haft besök av min kusin Fanny, som också gjorde det där testet jag hintade om igår. Det var ett antagningsprov till medicinsk sekreterare på yrkeshögskolan. 148 behöriga var kallade, och trots att alla inte dök upp, så blir det nog knepigt för mig att sno en av de 24 platserna. (Och så vill jag tillägga av dessa 148 var fem (5!) killar.) På högskolan har jag kommit in flertalet gånger, men inte här inte (tror jag). Så kan det vara! Men vi får se, jag försöker ta en sak i taget. Stor assning på att jag sökte och att jag gick dit och gjorde proven (som var enkla, men vill man skriva berättelser så kan det vara lite knepigt att plötsligt sitta i en skolbänk och skriva något helt annat, och sen jobbade jag nog inte tillräckligt snabbt på it-testet även om jag gjorde allt korrekt pga simpelt.)
 
Nu två saker jag ser framemot.
 
  • På lördag ska jag gå på stan med min Anna. Stort woop på det!
 
  • Det ska bli så kul att skriva en novell med en hetsig konflikt och efter det ge min lilla barnbok ny uppmärksamhet.

Åsa assar: Skrivande

 
Efter en liten paus har jag börjat skriva igen. Eller, jag har skrivit en novell på två sidor. Känns så bra att både börja och slutfölja. Det var Björns idé, fast jag fick klämma ur mig lite riklinjer och så satte han deadline. Som jag missade med två dygn. Men jag behöver det, en deadline och någon som också skriver och som kommer att läsa. Plus i kanten om båda skriver hyfsat bra. Björn gillade min novell, och jag gillade hans.
 
Pennan ovan köpte jag igår. Jag är inte så bra på att skriva för hand, och gör jag det så skriver jag med bläck. Och jo, jag skriver varje dag för hand, men min handstil håller ändå inte i längden. Ej heller min handled. Pennan jag köpte är en blyerts, för det stod det i papperna att man skulle ha med sig. Blyertspenna och suddis. Imorgon är det dags (för något). Hoppas det där är min lyckopenna.

Åsa assar: En till björnpromenad

En geting på skateboard.
 
En björn på spåret.
 
Sen spårade det ur.
 
I Tivoliparken pågick lek med hund.
 
På en bänk satt en ensam galen man.
 
Eftersom jag inte är rädd för främlingar så slog jag mig ner.
 
Han var rolig.
 
Ankor finns det också i parken. Snygga, men inte så snälla mot varandra alltid. (Fotograf: Björn)
 
Jag var tvungen att testa de nya toaletterna. (Det är en medfödd reflex bland alla världens människor, att fotografera mig om jag ska eller har varit på toa.)
 
Sen gick vi förbi de här tre damerna som... ja, jag vet inte. Har de trillat? Är de fulla? Sitter de på toa (hon i grönt torkar ju sig på sjalen)? Man ser också två spegelbilder om man tittar efter. Jag tycks vara mycket kort.
 
Sen höll Björn på att svälta ihjäl, så jag gick hem för att inte förvandlas till föda. Jag träffade på den här sothönan innan jag gick in. Tur inte Björn var med; han hade väl svalt den hel.

Åsa assar: En trädgårdsdag

Elin kom och hämtade mig förra helgen. Hon hade glömt ta av rattmuffen, men är det så konstigt? Först är det vinter, sen är det sommar. Inte lätt att hänga med.
 
Sen råkade jag säga: "Jag borde kanske köra lite?" Godkänt, tycker jag det blev. Fast ibland är det klurigt att svänga. Tycker jag dock även när jag cyklar. (Detta är förhoppningsvis min minst smickrande sida. Den ytliga alltså, jag har nog annars många värre oförmågor än problem med att svänga.)
 
Sen kom vi fram och fick börja arbeta. Kanske främst min syster, eftersom hon är en gnutta effektivare än jag. Dock är nog de flesta det (men jag har ju min charm ändå).
 
Det såddes.
 
Och vattnades. (Ja, det är en bit av min kjol som syns nere till vänster. Jag låg ju där så skönt och fick hålla mig undan så gott jag kunde när jag försökte dokumentera detta vattnande.)
 
Sen skrevs det skyltar. (Ja, hon är effektiv den där Elin. Men hennes stavning är lite så där från och till.)
 
Jag hade gummistövlar på mig, för jag gjorde faktiskt en del jag med.
 
Sen var vi nöjda och körde hem igen. (För tydlighetens skull; jag åkte bara den här gången.)

Åsa assar: Jag sprang en gång till

Jo, men det är så. Jag tänker assa varje gång jag springer. Så länge det inte överskrider så där en gång i veckan så kommer jag förmodligen göra det. Lev med det!
 
Första maj, då sprang jag. Det var bra gjort, jag blev nöjd. Trots att jag inledde det hela med att tappa mobilen i asfalten så att den kraschade (tekniskt alltså, rent fysiskt så klarar den överraskande mycket), så det tog ett tag innan jag kunde börja ha koll på klockan. Men i drygt en kvart (i sträck) sprang jag. Sen pallade inte min mage mer. Den tyckte det snurrade och studsade för mycket. (Jag tycker att min mage borde växa upp och skaffa sig ett jobb.) Dessutom sprang jag precis när det var handboll i arenan, och matchen var slut samtidigt som jag var det. Det var inte helt bra tajmat. Jag mötte en massa besvikna orangea människor (IFK förlorade alltså, men är tydligen i final precis just nu ändå).
 
Dessutom har jag nu köpt lite ordentligare kläder att springa i (fast de är inte invigda än). Hittade ett finfint erbjudande. Fick dock välja på att inte kunna andas och att eventuellt tappa byxorna när jag springer. Jag valde att kunna andas, och fick därför köpa värsta stora storleken. Om man jämför med att jag ofta får köpa minsta, alltså.
 
Samma dag provade jag även den här gamla Gudrun Sjödén-klänningen och tänkte; "vad tusan! Den satt ju helt löst förut?". Så jag vägde mig i Brösarp sen (och bilder därifrån dyker upp så småningom -fast inte på själva vägningen), och det visade sig att min rumpa hade lagt på sig minst ett kilo! (Vilket gjorde mig glad, får jag väl lägga till, eftersom resten av världen tycks bli glada av motsatsen). Och varför jag står och försöker se tuff ut? Det gör jag inte. Jag såg bara så trött ut så jag tyckte det var bäst att försöka dölja så mycket som jag kunde. Det får ni också leva med. Sladdhärvan där i bakgrunden får däremot jag leva med. Varje dag, kan jag tala om.

Åsa assar: Instagram

Tidig morgon, och i Vä låg det ätbara saker på marken. Fast jag avstod.
 
Sovmorgon. Det gillade mina tår.
 
Glädjebuketten, som jag plockade på promenaden som jag bloggade om igår. (Och i bakgrunden lite finpost från Paris!)
 
Jag var i Brösarp med fröerna igen. Mer om det senare...
 
Pärlhyacinter hos mina föräldrar.
 
Tillökning hos mig på min gamla chiliplanta. Jag assar det!
 
Och igår tyckte jag det var säkrast att gå ut och njuta av solen en stund. Jag hade fontänen för mig själv.
 

Åsa assar: En promenad

Varsågoda, några bilder från en halvsomrig promenad i lördags. Det blir inga bildtexter denna gång, men se nu till så ni ser både koltrasten och duvan på sista bilden.
 
 
 
 
 
 
 
 

Åsa assar: En pudel

Det här fina smyckesträdet fick jag som bekant när jag fyllde år, av min syster.
 
Mina smycken har det bra där i trädet.
 
Och nu har de fått sällskap.
Det är lustigt hur vissa saker måste få ligga till sig innan det är något att ha.
Att man kan se det många gånger och tänka; "Jaså, där liggen den! Den är ju kul/konstig/whatever."
Och så var det, i 19 (N I T T O N) hela år.
Jag fick den av min moster när jag fyllde 13 år. Men jag tyckte inte riktigt det var min grej, även om den var fin. Så den fick inte ligga bland smyckena jag verkligen använde. Utan jag såg den när jag kollade igenom mina smycken och tänkte; "Jaså! Där liggen den!"
Så hände det då för några veckor sen att jag, på jakt efter mina betyg i garderoben, tappade ut innehållet i ett smyckesskrin på golvet. Jag plockade upp.
Några dagar senare dammsög jag, och när jag dammsög i garderoben (som är en sådan man kan stå i) så låg det något på golvet, jag böjde mig och sa; "Men oj! Den!". Så försökte jag lägga upp den på hyllan, så att jag senare kunde lägga den på sin plats, i smyckesskrinet jag sällan tittar in. Men den ville inte riktigt ligga där i hyllan och istället säger jag; "Hehe. I can wear it." (Ja, precis. På engelska.)
Och nu hänger den där i trädet, och får äntligen synas, är äntligen något att ha.
 
Min fina pudel!

Åsa assar: Lite kärlek

Här om dagen pratade jag med en kille som jag tvingats ha att göra med (men det är inget större fel på honom ändå). Av någon anledning berättade jag för honom att jag bor i en etta, och ur det kom följande:
 
Han: Är du singel?
Jag: Ja.
Han: Naww, vad tråkigt! Skaffa kille!
 
Och sen skildes våra vägar. Jag tänker på det där ändå. Tråkigt! Det är tråkigt att vara singel!
Ja, det är det.
 
Men vet ni vad det också är? Inte tråkigt!
Det finns jättemånga fördelar. Fast nackdelarna är troligtvis minst lika många.
Men den där killen då, han fick det att låta väldigt enkelt. Jag undrar hur det gick till när han skaffade sin tjej. Han bara grabbade tag i någon. "Uff! Jag tar dig!" sa han, och så var det fixat.
 
Det finns olika sorters människor. Det finns de som har någon, och de som inte har någon. Det finns de som bara tar någon (som killen ovan, tycks det) och så är allt frid och fröjd.
 
Det finns de som tänker stort.
Och det finns de som tänker smått.
 
De som tänker stort letar alltså efter det där STORA. Och så säger man;
"Din hopplösa romantiker! Du kommer aldrig hitta det! Det där gigantiska finns inte, det är en bild i ditt huvud. Något du inte kan uppnå. Något som finns där för att du kanske inte vill uppnå det. Du kanske är rädd!"
 
(Fast nej. Man säger inte så. Man säger bara lite av det och tänker resten.)
 
Och då svarar den hopplösa romantikern: "Du har fel! Jag har upplevt det!"
Och man säger: "Jaha, du. Och var har du henom nu då?"
Och den romantiska idioten ser sig omkring och säger: "eeeh"
 
För det där stora STORA. Poff säger det. En bubbla. En ballong. Poff poff poff.
 
De som tänker smått är på jakt efter en liten gnista. De vet att de där lilla, kan växa sig stort, alldeles lagom fort. Inget poff. Inget -borta-. För där finns det rum att växa.
 
Och killen jag nämnde i början då, han måste ju vara en sån som tänker smått. Kanske till och med jättesmått, kanske skaffade han den där gnistan först efter att han haffat en tjej. Läskigt!
 
Fast vem är jag att säga vad som är rätt och vad som är fel?
 
Jag låter Håkan Hellström avsluta det här med en liten bit ur en av hans nya låtar, med det passande namnet Valborg. (Läs, det är fint.)
 
Provsmakar livets heroin
och om du någonsin
vill ha en idiot
lägg din hand i min
lägg din hand i min
 
Du kanske aldrig når dit du vill nå
men du når mig
Du kanske aldrig får den du vill få
men du får mig

Åsa assar: Min konfirmationsklänning

 
Men åh! tänker ni. Har Åsa verkligen varit så liten och söt?
 
Nej och nej, det har jag inte. Jag är nämligen inte alls lika söt på de andra fotona den dagen, och liten? Låt mig återkomma till det alldeles strax.
 
Jag ska snart på min kusin Elofs konfirmation. Eftersom jag har ett utmärkt datumminne vet jag att det är på dagen 17 år sedan jag konfirmerades. (Ja, jag är svindlande gammal.) Bilden ovan är tagen på dagen jag konfirmerades. (För övrigt slutar mitt hår vid öronsnibbarna ungefär, det som hänger ner är bara plain old skugga).
 
Men tillbaks till liten-delen.
 
 
Bilden är tagen igår, och jag har på mig samma klänning som jag hade på mig när jag konfirmerades. Jag har alltså på 17 år gått upp knappt någonting. (Dock hann jag växa några centimeter till därav här-står-jag-och-drar-i-klänningen.) Ändrar form gör man ju, men inte nödvändigtvis på bekostnad av vikten. (Fast ni som har gått upp i vikt sen ni var 15 -var inte ledsna! Det är mest jag som är unik.)

Åsa assar: Orkidé på gång

Vad glad jag blev i måndags när jag i vanlig ordning vattnade mina orkidéer och hittade det här stora skottet i min allra första soporkidé. Den har nästan blommat konstant sen jag hittade den, men pausat ett tag nu. Jag såg inte det när jag vattnade veckan innan, så här går det undan. Den lilla konstnärliga blomman som sticker upp där ur krukan har för övrigt min bror gjort till mig av en gitarrsträng.

Åsa assar: Instagram

Jag kom hem en morgon och tulpanerna sa välkommen.
 
Jag pepprade golvet.
 
Jag åt en apelsin.
 
Jag gick förbi två felparkerade snygga bilar.
 
Jag smygfotograferade en granne.
 
Jag gick en promenad och träffade en katt.
 
Och nu alldeles nyss tog jag en liten promenad, samt den här nödvändiga vårbilden.

RSS 2.0