Lucka 24

Nu har vi nått fram till den sista luckan. Gran, brasa och talldoftande doftljus av sojavax, och förmodligen julmusik i bakgrunden. En bra grund för julkänslan.
 
Dessutom har julkort skrivits (och till viss del målats).
 
Luckor har öppnats.
 
Julklappar har slagits in.
 
Årets julbok har påbörjats. (Detta är en tradition som jag började med 2018. Boken jag läser i år är en novellsamling som jag fick i julklapp förra året av min moster.)
 
Tomtar och stjärnor har plockats fram.
 
Och julkatterna med. 
 
Även favorittomten och dess tvilling (utanför bild) förstås.
 
Pepparkakshus har monterats (av Daniel).
 
Och julkort har anlänt.
 
Sen när allt var klart åkte vi därifrån, till Åhus. (Resten av luckan görs via mobilen, därav mindre bilder. Tråkigt slut kan man tycka!) 
 
Lugnet och tystnaden. Och tacksamheten att få komma bort och ifrån lite, trots allt. 
 
Harry tog på sig julhornen, i någon sekund.
 
Nästa dag gick solen upp med hopp om en solig dag (en solig jul är kanske att hoppas för mycket. För att inte tala om en vit jul.)
 
Jag fick en tidig och fin julklapp av Daniel, låga gummistövlar. 
 
Korv grillades. 
 
Efter det tankades solljus på stranden. 
 
En gammal dam (som Alice kallade mig) och vackra, underbara Alice (som hon ville att jag skulle kalla henne) gick arm i arm. 
 
Och Love fick skjuts på morbror Daniels rygg.
 
Sen ett tu tre var jag i Brösarp och det blev kväll denna lillejuleafton.
 
Med luvan i topp... 
 
... och med klappar under granen önskar jag er en jul och ett nytt år (som jag läste någonstans). Mer kan man knappt önska efter ett år som detta, trots de ljusglimtar som finns.
 
Tack för att du öppnat mina luckor! Var snäll mot dig själv och mot andra som förtjänar det. Och slicka inte på främlingar. 

Lucka 23

Vi brukar ju gå på ett julbord varje år, men i år kändes det förstås inte så klokt så i stället var vi hemma hos Kristofer. Daniel tog på sig sitt bästa överklassleende och gick dit.
 
Brasan var tänd och Paradisasken framplockad.
 
Hysteriske Harry var också med.
 
Jag, Harry och Daisy.
 
Julbordet.
 
Kristofer hade köpt varsin överraskning!
 
En trevlig kväll!

Lucka 22

Varje år brukar jag ha en nyårslöfteslucka. Förra året gömde jag den som en bonuslycka på grund av, som jag ungefär skrev, det blev väldigt mycket text om mig samt pinsamt på grund av är en vuxen människa som tror att jag kan ändra mig. Jag verkar också tro att det går att skriva en lista med nyårslöften, sen lägga undan den listan och titta på den 11 månader senare och upptäcka att allt gått i uppfyllelse. Vilket det förstås inte har. Ändå fortsätter jag för jag tycker trots allt att det är rätt kul.
 
Egentligen är denna lucka mest för mig, ni andra får inte döma mig för hårt. Det gör jag redan själv så bra.
 
 
I år ska jag ha ett nyårslöfte och resten är förhoppningar. Men först ska jag gå igenom förra årets nyårslöfteslista tillsammans med en kommentar om hur det gått, som alltid.
 
❤ Jag vill börja träna, få rutin på det, främst för att stärka ryggen.
Kommentar: Bra löfte va? "Jag vill...". Det är mycket man vill. Jag har joggat fem gånger. Jag har gått på massage och fått höra att jag är väldigt stel och spänd och fått några övningar som jag gjort ibland. Men nej, jag har inte fått rutin på någon träning.
 
❤ Jag vill skriva regelbundet, till exempel noveller och barnboken.
Kommentar: Skulle behöva en definition på "regelbundet". Jag skrev om skrivandet i en egen lucka, jag har skrivit en del i år men inte tillräckligt.
 
❤ Jag vill fortfarande lägga mig i tid, så jag sover mer, inte är så himla trött, slipper stressa och kommer i tid. Och går hem i tid.
Kommentar: Ingen kommentar. Fast jag har nog stressat lite mindre i alla fall.
 
❤ Jag vill fortsätta ta promenader flera gånger i veckan.
Kommentar: Jo, det har väl gått okej.
 
❤ Jag vill vara mindre stillasittande.
Kommentar: Skulle gissa på att jag har suttit exakt lika mycket ja. Svårt att mäta dock.
 
❤ Jag vill göra mer avslappning, kroppsskanning.
Kommentar: Nej, jag har ingen kommentar.
 
❤ Jag vill köra bil åtminstone en gång.
Kommentar: Nix. Skrotade ju bilen så jag skyller på det.
 
❤ Jag vill använda mobilen mindre.
Kommentar: Det här är den stora boven, tidstjuven. Önskar det gick att se i mobilen hur mycket jag använt den i år, så det blir mer konkret, men vet inte om det går.
 
❤ Jag vill fortsätta läsa mycket.
Kommentar: Jo, jag har läst. Det skulle vara jättekonstigt om jag plötsligt slutat med det.
 
❤ Jag vill fortsätta att tänka på miljön när jag ska handla kläder och annat (och annars också utan att få för mycket ångest).
Kommentar: Skulle vara ännu konstigare om jag plötsligt bara "Nä nu skiter jag i detta, nu ska jag bara handla kläder i polyester!"
 
❤ Jag vill bli bättre på att använda solkräm.
Kommentar: Har bättrat mig något på denna punkt.
 
❤ Jag vill vara positivare och kanske lösningen då är att göra det ovan, och att säga JA och NEJ vid rätt tillfällen.
Kommentar: Ja, det var ju smart skrivet förstås. I år har det ju dock mest blivit NEJ, NEJ och NEJ.
 
 
Innan jag skriver om mina så kallade nyårslöften ska jag skriva lite om hälsa. Jag nämnde massagen ovan. Och att  jag börjat jogga (skoja). Har även fortsatt gå på akupunktur, för det är bra för mig. Ja, sen trillade jag ju in i en hylla. Sov på soffan när Harry var opererad, vaknade av att Doris satt på min dator och skulle kräkas. Jag skulle springa dit men glömde bort kompostgallret och föll rakt in i hyllan. Det blödde mycket från huvudet och jag blev väldigt omskakad och chockad. Blev beordrad vila i några dagar (mina enda sjukdagar i år) nu har jag ett jack och ärr i hårbotten. Tacksam att det inte blev värre!
 
Förra året var jag sjuk många gånger, tack och lov har jag hållit mig frisk i år. Skrev förra året att jag känt mig krasslig hela hösten, det där krassliga är inget virus utan den där fina diagnosen jag fick när jag kollade upp mig eftersom jag tycktes allergisk; icke-allergisk rinit. Det stör mig men smittar åtminstone inte.
 
 
Här kommer mitt enda nyårslöfte inför 2021. Det handlar om steg. Jag ska i snitt gå minst 7000 steg per dag. Ännu bättre med 7500 steg.
 
Och här kommer den då eftersom jag fortfarande tror att jag kan ändra mig; nyårsförsök/förhoppningar:
 
❤ Få tillräckligt med sömn, det vill säga lägga vid kl. 22 på vardagar. Så lätt är det.
❤ Mobilen: Inte använda den som avslappning, inte läsa kommentarsfält, inte lägga på extra tid när min "skärmtid" tar slut.
❤ Vila mig aktivt och röra mig aktivt (alltså inte vila med mobilen eller röra mig lite halvhjärtligt. Bättre då att vila med bok eller avslappningsövningar. Och att träna och promenera).
❤ Använda min kamera.
❤ Få bättre hy (genom att hitta vad som funkar).
❤ Skriva på något minst en gång per vecka.
 
Redo för 2021 nu då.
 
 

Lucka 21

Hej och välkommen till djurluckan! Djurluckan har ju en tendens att bli rätt så lång. Det kan nämligen vara lite svårt att välja bort gulliga djurbilder. I bild Harry som varit en hjälte i år och tvingats opereras två gånger. Mer om det här i djurluckan.
 
Agnes och Doris är oftast inte jättenära varandra, så det är inte helt lätt att få dem på bild samtidigt.
 
En utslagen björn på IKEA. (Ja, man måste faktiskt handla lite fast man är mitt i en pandemi. Och vissa måste jobba i butik fast det är pandemi. Så kan det vara.)
 
En avslappnad Doris.
 
En avslappnad Harry.
 
Doris i väntan på mat. Hon har här lagt sig där matskålarna brukar stå, men för tillfället blev de diskade. Stackars Doris, får ingen mat.
 
Nykammad!
 
Är det våren som är där ute?
 
Agnes och Harry bredvid varandra på värmefilten.
 
Fotomodell.
 
Mutad fotomodell.
 
En liten vila på kanten.
 
Hallå?
 
Butter katt i påse.
 
Vårsolen och ren nos.
 
Det har som sagt varit ett jobbigt år för Harry Saxon. Plötsligt hade han en cysta på tassen som tvunget fick opereras bort. Daniel hämtade hem en mycket groggy och trött hund. Det tog några timmar innan han vaknade till.
 
Jag köpte en krokodil til honom som tröst. Han blev så glad för den så han sprang med den och visade Daniel när han varit ute en sväng.
 
Tittar ut lite.
 
Ja, mycket att titta på.
 
Trött och utan cysta på tassen.
 
Ett annat slags djur.
 
Mer spaning.
 
Här kan man sitta.
 
En till humla.
 
Solkatt.
 
Skuggkatt.
 
Häger i regn. Hägrar är nog min favoritsak att se i Pildammsparken. Så fridfullt står den där (och spanar efter något att äta upp).
 
Byggkranar och kanadagäss.
 
En spindelmor med sina bebisar på sländformad LED-lampa i Åhus.
 
I skogen i Brösarp träffade mamma och jag på en gulröd blombock, hona. (Jag frågade och fick svar i gruppen Vilken insekt på Facebook.)
 
Två fröknar som båda har varit hos veterinären i år. Mest Doris som gått på rehab eftersom hon är lika stel som jag. Nu får hon medicin så hon skuttar nästan som förr. Hon är trots allt 15 år och förtjänar att inte ha ont. Agnes har varit hos veterinären på grund av snabb andning men allt var som det skulle.
 
I somras började Harry plötsligt halta. I oktober konstaterades det till sist att korsbandet var trasigt och vi fick lämna in honom för operation. Här har han fått ett halsband med sitt namn. Det var hemskt att lämna bort honom och inte kunna förklara varför och vad som skulle hända.
 
Dagen efter fick vi hämta hem en hund hög på morfin. Inte roligt att inte känna igen honom riktigt. Vi blev rekommenderade att begränsa hans rörlighet i lägenheten. Vi turades om att sova på soffan (eller, mest Daniel sov där) och första natten sov jag där. Mitt i natten hade han tagit sig in på toa och lagt sig där. Sen fixade Daniels pappa kompostgaller till oss så vi kunde begränsa var han befann sig. Här har vi just satt upp det och han har ännu inte märkt att han är instängd. Denna avgränsning var bara tillfällig för att försöka få honom att använda benet. Han fick rätt snabbt panik sen och vi avgränsade halva rummet i stället. Här ligger han bredvid ett lejon jag köpte till honom efter operationen. (Observera att man INTE får stänga in hundar på små ytor, som att till exempel ha dem i bur inomhus!)
 
Årets bild! Gäspande Doris och rakad och omplåstrad Harry som försöker komma upp i soffan (det lyckades han förstås inte med).
 
Lille trattkillen.
 
En dag i höstas hälsade mamma på för hon skulle till tandläkaren här. Harry blir så glad när någon kommer och hälsar på honom!
 
Harry fick en present av mamma.
 
Hungriga gäss.
 
Ibland är jag snabb med mobilkameran, här ett par som tittar på Lisa Toffts hundtavlor. Hunden ville nog gå vidare. 
 
Tack och hej från djurluckan!

Lucka 20

 
 
En augustidag i coronans tid tyckte vi att det kunde lämpa sig för kräftskiva hos Kristofer.
 
Åsa med hatten.
 
Harry och Daisy var också bjudna. Harry ägnade större delen av tiden med att förfölja stackars Daisy.
 
Daisy.
 
Renate var också där, och även om det inte syns här så tog vi coronasäkerheten på allvar.
 
Daniel med hatten.
 
Senare gick vi hem till Daniel och mig och där blev det lite väl spännande när vi plötsligt märkte att Doris hade klämt ut sig genom sovrumsfönstret och hoppat ner på det där taket över entrédörren.
 
Tack och lov och underligt nog hade Kristofer precis köpt en stege som han fick gå hem och hämta medan jag försökte prata lugnande med Doris, och Daniel och Renate stod nedanför och höll koll. Någon förbipasserande ville också hjälpa till. Hur länge hon satt där ute vet vi inte. Så skönt det var att få in den lilla katt-tanten igen.

Lucka 19

Välkommen till del två av två av allmänna sommarluckor. Jag hade semester och vi åkte till Åhus. Jag fick för mig att jag skulle bli en joggande person, och kände mig så här nöjd av det beslutet.
 
Men mina mycket gamla joggingskor gick sönder efter den första joggingturen.
 
Chivas och jag chillade.
 
Anna hälsade på en kväll och sov över. Dagen efter gick vi till stranden och jag badade en gnutta. Det var enda gången. (Jag är badkruka ja.)
 
När Anna hade åkt igen gick vi ut och åt, med utsikt över hamnen. Trevligt och gott.
 
Harry och Chivas väntar på någon eller några som haft mage att lämna stugan utan dem.
 
Så här ser det ofta ut på marken när jag äter.
 
En dag åkte Daniel och jag till konstutställning på Fabriken i Bästekille.
 
Bland annat Vivian Maiers foton ställdes ut. Väldigt intressant och trevligt att se, en faschinerande dam. Här Vivian och jag ihop med våra kameramaskiner.
 
Här målar Daniel inte en tavla, även om det ser lite ut så. Konstnären heter Jenny Carlsson.
 
På tillbakavägen släppte Daniel av mig hos mina föräldrar i Brösarp medan han körde tillbaka till Åhus. Mamma och jag gick och handlade och pratade lite med fåren.
 
Det var väldigt varmt, jag fick lite halvt värmeslag och satte mig och läste och/eller skrev i skuggan.
 
Rosa himmel över min gamla skola.
 
Sen åkte vi äntligen till farmor som jag inte träffat på många år. Kanske fel att göra en sån sak i en pandemi, men vi satt utomhus och höll avstånd. Ångrar mig inte, är väldigt glad att vi åkte.
 
Mamma i Brösarp.
 
Skymning i Brösarp.
 
Tillbaka i Malmö köpte jag ett par nya joggingskor. (Fortsättning följer...)

Lucka 18

I juli hade jag ännu inte fått semester, men vi åkte lite till Åhus ändå. Det här är del ett av två av allmänna sommarluckor.
 
Studsmattan plockades fram.
 
Jag tog promenader, och på just denna promenad förirrade jag mig lite.
 
Åhusbryggan.
 
Denna Karin Boye-dikt läste jag i juli och tyckte var fin. Kanske kan fungera som tröst till någon som precis som jag har svårt för vintermörkret?
 
Sommarbalkong.
 
Lite mer spel. Detta fick jag (begagnat) av min klasskompis Titti på mellanstadiet (tror jag det var). Tror knappt jag spelat det, men tog nu med det från Brösarp till Malmö och det var riktigt kul.
 
Mer spel, också kul.
 
Sen blev det till sist augusti, vilket för mig i år innebar semester! En dag min första semestervecka körde jag, Daniel och Kristofer till Smygehuk.
 
Vi hamnade på ett coronasäkert café.
 
Pojkarna åt räkmacka och jag denna otroligt goda sallad.
 
Sen tittade vi lite på omgivningarna innan vi körde hem igen. Fast först stannade vi i Höllviken och fikade, jag var dock så övermätt så jag bara smuttade på en juice.

Lucka 17

En dag i slutet av juli bjöd mamma in till målar- och skrivhelg, delvis som kompensation för allt som ställts in i år. I bild moster Gerd, mamma, Ture och Filippa med lilla Tea (som här inte fått sitt namn).
 
Min syster målar.
 
Min bror målar.
 
Filippa och Tea.
 
Mitt alster.
 
Sen spelade vi lite spel.
 
Nästa dag fick vi göra några trevliga skrivövingar. Här pausar Tea lite hos Elin.
 
Ture hjälpte till med att vattna.
 
Sen provsatt han fyrhjulingen pappa köpt.
 
Elin var glad.
 
Sen var det slut på denna trevliga helg.

Lucka 16

I slutet av juni tog jag ledigt en måndag, det blev alltså en långhelg som inleddes i Åhus. Så här kommer lite Åhusbilder.
 
 
 
 
 
Harry och Chivas i skogen.
 
Ja, sen åkte vi hem på söndagen och cyklade till Daniels syster med familj i Limhamn. 
 
På min lediga måndag tog jag tåget till Lund och träffade Anna och Santos.
 
Anna och jag delade en mycket god pizza i stadsparken.
 
Santos fick ingen pizza. Innan pizzerna kom välte han bordet och vattnet som stod därpå. Så kan det gå! Det var också vad den lilla flickan (6 år typ) sa som kom och höll oss sällskap en lång stund och ställde en massa nyfikna frågor. Hon berättade att hon var där med sin mamma och mormor och jag kan tro att de tyckte det var skönt att få sitta och äta i lugn och ro en stund. Till sist blev flickan hämtad och vi kunde också äta i lugn och ro.
 
Hejdå från Lund!

Lucka 15

Sen blev det midsommar, som det blir.
 
Då köper man blommor.
 
Jag var kass på att ta bilder denna gång, men vi gick i alla fall till Kristofer. Och Anna var också med.
 
Det blev lite dans.
 
När vi hade ätit gick vi till Daniel och mig. Några av Kristofers grannar hade midsommar i trädgården.
 
Vi spelade lite spel.
 
Harry la sig på min hög med ratade midsommarkläder.
 
Fin kväll!

Lucka 14

I slutet av maj var vi tillbaka i Åhus.
 
Daniel och jag körde och köpte blommor till vår lilla uteplats där.
 
Vi handlade inte där vi först tänkt, eftersom man där betedde sig som corona inte fanns.
 
Kanske kan tyckas onödigt att köpa en massa blommor till ett ställe man totalt är några veckor om året, men blommor höjer ju trivseln ytterligare. Får ju pynta där man kan, på vår balkong i Malmö får det inte plats lika mycket blomster.
 
Sen hämtade min syster mig i Åhus och jag kom äntligen till mina föräldrar på första gången sedan februari. Hurra!
 
Mamma och Elin.
 
Eftersom vi inte träffats och firat födelsedagar skedde nu födelsedagspresentutdelning till mig och Elin.
 
Syster och mammas tomatplantor.
 
När Daniel och jag sen skulle köra hem till Malmö igen hamnade vi bakom denna "corona trallere", kändes ju lite så där.

Lucka 13

I dag blir det en Åhuslucka med lite bilder från när vi var där i april och i maj. Det är en sån frihetskänsla att komma till Åhus, mina axlar sjunker direkt och allt är bara tyst och lugnt.
 
I Åhus är det lättare att hålla avstånd, så där kunde vi träffa Daniels föräldrar lite tryggare. Harry har dock lite problem med att hålla avstånd ibland.
 
Titta så nöjd han är.
 
Harry gillar värme så han la sig där som en annan pinne.
 
Ibland vill även Harry vara för sig själv.
 
 
I maj åt Daniel och jag fish and chips utomhus på Åhus bryggeri.
 
 
Ljuset i maj. Daniel är där framme på cykel.
 
 
 
Vi kollade in det nya bygget på stranden.
 
Och så kramade jag lite träd, för i Åhus är skog och hav lika nära.
 
Ekorrar finns det gott om.
 
Jag hoppas ni får en fin tredje advent och Lucia!
(Ett erkännande: Jag får alltid googla om det är Lucia den 12 eller 13 december. Det är något som hänt de senaste åren, innan var det en självklarhet.)

Lucka 12

Under påskhelgen vågade jag mig på att ta tåget till Lund. (Vid den här tiden vill jag minnas att det som gällde var att man fick resa två timmar hemifrån.)
 
Lund är en så fin liten stad.
 
Jag träffade Anna och vi gick i Botaniska trädgården och njöt av vårblommorna.
 
Okej, min mobilkamera är rätt bra trots allt.
 
Det fanns hur många varianter av påskliljor som helst där.
 
Med mig hem fick jag födelsdagspresent och lite växter (som fortfarande har lite liv i sig på balkongen).

Lucka 11

Det blev påsk! (Och min födelsedagsbukett fick flytta ut på balkongen för Daniel tyckte att den väckte hans allergi.)
 
 Borsta katt på balkong.
 
Eftersom det var coronapåsk blev det även Malmöpåsk. Vid den här tiden löd rekommendationerna, förutom att hålla avstånd och tvätta händerna, att inte träffa riskgruppspersoner, vilket bland annat var alla över 70. Så vi höll oss hemma.
 
Efter några års spaning (från och till) på Tradera lyckades jag till sist fynda något, som blev påskpresent till Daniel och kom i denna lämpliga låda.
 
Daniels påskpresent! ("Åsa" i glas (rött) hänger redan på sovrumsväggen.)
 
Jag körde med more is more angående smyckena. (Och uppenbarligen var detta innan jag klippte mig.)
 
Jag var fin nertill. Leggingsen köpte jag också i år (fina med obekväm midja),
 
Påskmaten köpte vi från Söderholmens fisk i Malmö saluhall och den var mycket god.
 
Kristofer var vår gäst.
 
Vi tittade på The Ark som hade coronakonsert på tv.
 
Och min kusin Rasmus hade fått hoppa in som trummis!
 
 
Efterrätt!
 
Och lite spel. Det blev en fin påsk trots att den blev annorlunda. Vi gjorde det bästa möjliga av den.

Lucka 10

Hej och välkommen till läs- och skrivluckan! Jag har läst även i år, fler böcker än förra året, ändå känns det som det gått lite trögt med läsandet. Den här har jag läst (skriven av Elin Ek, Grynet ni vet?) för att få lite inspiration till skrivande. Så här i efterhand minns jag inte riktigt om det fungerade. Men det fanns delar i den som jag önskar att jag skrivit (men om jag hade skrivit det hade jag ändå fått sudda det, för uppenbarligen gavs boken ovan ut före min. Vill ju inte bli anklagad för plagiat).
 
Jag befann mig vid ett tillfälle på en kyrkogård för research till min barnbok som jag skriver på ibland. Det var bra. Och det som var allra bäst för mitt skrivande var att jag fick kontakt med en manuskurskompis igen (samma som förra året, jag tror jag skrev om det då). Jag läste hennes i stort sett färdiga manus och gav feedback och hon läste mitt och gav mig väldigt mycket hjälp, som fick mig att komma loss. Så jag har faktiskt under en period skrivit mycket på denna barnbok i år. Hurra! Sen kom jag av mig. Det dök upp en person i min bok som jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera. Men jag tror att det kommer lossna.
 
Jag köpte denna mapp och organiserade mig lite. Och jag skrev två slags texter/noveller eller delar av och började på en novell. Men jag kom av mig. Det är lite så jag är. Jag börjar, och så kommer jag av mig. Ibland slutför jag, ibland inte. Jag känner mig lite missnöjd med detta nu. Pandemin har ställt in det mesta, och ändå skriver jag inte, som jag borde hinna med?
 
Nu lite böcker jag läst i år. Med eller utan kommentar.
 
Den här borde jag nog läsa om. Tror att jag var på fel humör när jag läste den.
 
Bok med skål ovanpå, för köpte båda på Björk å frihet second hand. (Skålen har jag gem i på jobbet.)
 
Fler noveller.
 
Där till höger om Doris ser vi en bok jag tyckte om, särskilt början av den.
 
 Doris på bok som också var bra.
 
Det här är den mest överraskande bok jag läst i år, eftersom det där med spänning inte riktigt är min grej. Detta var en av de bättre böckerna jag läst i år.
 
Ett stycke ur Jojo Moyes En andra chans. Fint tyckte jag, så jag tog en bild.
 
I källaren i huset där jag bor finns ett samlingsrum för möten etc i föreningen och där finns den här bokbytarhyllan. Där har jag både hämtat och lämnat en del i år. Bra grej!

Lucka 9

Det finns inte så mycket att visa från min födelsedag. Det var en måndag (vilket passar bra för jag är född en måndag) och jag jobbade. Men jag vill minnas att det kändes rätt så okej ändå. När jag kom hem fick jag en bukett och presenter av Daniel och så lagade han god mat till mig. Jag hade även fått två vykort. Eller tre kanske?
 
Presenter!
 
Det kom ett fint kort från Petra i Dalarna.
 
Min snälla moster skickade en present till mig! (Lite i efterskott ser den uppmärksamma, jag fyller år i april och Bingolotten är för en söndag i maj.)
 
Fin klämma! Fin frisyr!
 
Ett tag senare, när jag till sist träffade mina föräldrar igen, fick jag bland annat broschen i bild (som mamma vann av Made by Essmoo!).
 
En till försenad present, från Daniels syster med familj. (Var boken är just nu vet jag faktiskt inte, jag lånade ut den på jobbet och sen lånade någon annan den och någon kanske står i kö också.)

Lucka 8

Den här är den allmänna födelsedagsluckan. Det brukar ju gå åt fler än en lucka men i år har även födelsdagar ställts in. I bild bukett som svärmor Barbro fick när hon fyllde år i januari.
 
Daniel klippte Love när vi var där.
 
I mars fyllde Anna år och jag följde med henne på gongbad på en yogastudio. Det var väldigt avslappande och speciellt. Man ligger på golvet, med filtar och kuddar om man vill, levande ljus är tända och två personer (<- i det här fallet) spelade jättehögt på ett instrument som heter gong (ett jättegammal instrument, typ som en stor cymbal) och ljudvågarna och vibrationerna skulle få en att slappna av, och det gjorde det också. (Efteråt gick vi till Hemköp och det var vid den här tiden som folk köpte hem groteska mängder toalettpapper så hyllorna var tomma.)
 
I mars fyllde också Alice år.
 
Daniel hjälpte Love med ett avancerat bygge.
 
På grund av coronaeländet var det tyvärr inga över 70 på kalaset (det var heller ingen över 40 där).
 
Vi blev bjudna på mycket gott.
 
Sen gick tiden och i augusti blev det mer Legobygge på Loves 5-årsdag.
 
Fin dukning igen.
 
I september fyllde min svärfar Clas år och då blev vi utan förkylningssymtom bjudna på mat på restaurang. I bild Daniel och Alice på jakt efter Pokemons.
 
I oktober fyllde Daniel år och vi bjöd hans systers familj på mat i Daniels föräldrars lägenhet (som höll avstånd genom att åka till Åhus). I bild förrätten pumpasoppa med hummer och kanderade äpplen (kocken är Daniel som vanligt).
 
Ännu en gång har jag ingen bild på huvudrätten (som var veganska gryta) men det blev äppelpaj till efterrätt (detta är dock inte just den äppelpajen).
 
Jag fick en fin teckning av Alice och Harry hade tratt (samt festade för hårt tyvärr). Som sagt, mer om det en annan gång.
 
Chivas spanade mest efter husse och matte och undrade varför vi tagit över hans hem.
 
Ja, och sen kom den där andra coronavågen och nya restriktioner på det, så jag har inte varit och firat mina föräldrar, utan skickade i stället paket. Och det är ju inte heller så dumt med rolig post, även om det hade varit roligare att hälsa på.

Lucka 7

Kommer ni ihåg förra året när jag köpte en bil? Och en kamera? Tyvärr höll bilen bara ett år, och knappt det, det fick bytas ut en del saker i den innan den till sist skrotades ungefär ett år efter att vi köpte den. Vila i frid Silverpilen/Crazy Carlos. Kameran är naturligtvis hel, men har knappt använt den. Kan jag skylla på corona?
 
Nu skulle inte denna lucka handla om vad jag köpte förra året, utan vad jag köpt i år. Jag köpte en glasfisk.
 
Lite smycken och en liten börs från Made by Essmoo är aldrig fel.
 
Harry fick en ny säng och filt. Jag tror att han la bollen där själv. Jag lämnade honom sen där en sekund och när jag kom tillbaka hade han krypit in i påsen sängen ligger i och letat upp godiset jag köpt till honom och ätit upp det. Så kan det gå.
 
Vi köpte den här bänken till balkongen vilket förbättrade balkongen med 100 %.
 
På grund av pandemin kunde inte svärmor klippa mig så jag gick till en frisör på första gången på väldigt länge. Fint va!
 
Någon månad senare klippte jag mig igen (fast jag var inte riktigt lika nöjd). Nu har jag inte klippt mig sen dess (i början av juli), och nu får det vara halvlångt, ett tag i alla fall. Köpte även tidningen i bild när jag hade klippt mig och klänningen är ett Traderafynd.
 
Nya teburkar (efter att kollega berättat att te tappar smak snabbare om man förvarar det i påsarna) och brödburk.
 
Hörlurar för peng i födelsedagspresent av svärföräldrarna.
 
Nya skor och ny klänning (när jag köpte klänningen var den för varm att använda, så blev som ett nytt fynd nu i höst när jag tog fram den).
 
Nya glasögon! Fina va! (De är så kallat ungdomsprogressiva, tog bara ett par månader att acceptera det. Att de är progressiva alltså, det där med "ungdoms" köpte jag direkt.)
 
Sen saknade jag mina gamla bågar och satte glas i dem med (utan det progressiva). Gissa om jag använt dem? Knappt.
 
Jeansklänning från Birgit och Benny, ett riktigt Traderafynd. (Daniels skjorta är/var också ny, om någon undrar.)
 
Blusen är också ett Traderafynd, och väskan köpte jag och är mycket nöjd med. Emma följde med som smakråd.
 
En kattring!
 
Köpte två spel, lysande halsband och nytt koppel till Harry och som ni ser i bakgrunden, en pall till Harry som plötsligt blivit halt. Mer om det senare.
 
Bästa köpet i år kanske? EN NY UGN! Som ni kanske minns gick den förra sönder på nyårsafton och det tog ett bra tag innan vi fick tummarna loss och skaffade en ny. (Det var ju inget fel på spishällen så vi har ätit i år, oroa er inte.) Näst bästa köpet var nog skohyllan till hallen, men den blir inte bra på bild. Mat lagad i ugn och ordning i hallen, vad mer kan man önska?
 
Köpte benvärmare.
 
Och ett pannaband som värmer bra, från Rino.
 
Köpte pennor och denna fantastiska julkalender med pennor (från Pen store). Mycket trevligt med en ny penna om dagen.

Lucka 6

Här har vi glammiga Åsa. Vad är det nu som händer?
 
Jag förstår om vissa av er tappar andan nu. Är det inte 2020? Vad är det där för himla kö? Det hade börjat höras en del om ett virus i Kina, som hade lämnat Kina dessutom. Men ställa in Melodifestivalen? Nej, det verkar väl onödigt? Ja, det var nog inte ens tal om det i detta läget.
 
Det var genrepet till Melodifestivalen vi var på. Alice blåser upp en ballong och i bakgrunden ses hennes mamma Joosefin. (Och annat folk som sitter närmare än 2 meter.)
 
Alice och jag.
 
Gulp vad mycket folk!
 
Tre stycken osminkade programledare. Jag minns inte så mycket av vad som hände på scen, men det var roligt att vara med.
 
Inte heller finalen i Melodifestivalen ställdes in fast det då hade hunnit bli mars. Men Eurovision ställdes förstås in. 2020 var officiellt inställt och från och med nu är min bloggkalender coronaanpassad, så långt det varit möjligt.
 
Hoppas ni får en fin andra advent!

Lucka 5

En solig dag i februari tog jag tåget och bussen till mina föräldrar. Så som man gör när allt är normalt.
 
Mamma och jag gick en runda i skogen.
 
Och fotograderade med våra mobiler.
 
Mamma gjorde "kyndlor" (en kyndel - många kyndlor), eftersom det var i närheten av kyndelsmässoafton. Ja, mamma har kommit själv på det där med kyndlor. Äntligen fick jag smaka! Mycket gott minns jag. Egentligen är det petits-choux om jag förstått det rätt.
 
På söndagen denna helg fyllde min mosters man Pelle 65 år och vi körde dit. I bild också Pelles barnbarn Ture, är de inte lite lika?
 
Tures mamma, Pelles dotter, min kusin Filippa.
 
Äntligen! En bild på min pappa! Här tillsammans med hans bästis Ture.

Lucka 4

Nu ska ni få höra! Jag har inte varit särskilt social i år! 
Visserligen är jag ingen social person, men i år har det ju verkligen märkts att jag i vanliga fall faktiskt gör en del saker och träffar en del personer. Det brukar vara svårt att prioritera och få in allt i luckorna, men i år har det inte varit svårt att få plats.
 
Detta är den sociala diverseluckan för 2020.
 
I januari gick Daniel och jag på bio med Love. Det lutar mot att det blir årets enda biobesök. Vi såg Pelle Svanslös. Slutet var lyckligt.
 
Sen spelade vi Bingolotto några gånger med nyårsgänget, eller delar av det, för vi vile bli rika, men det blev vi inte.
 
En annan Bingolottobakelse.
 
I juni kunde man vara lite social utomhus i Limhamn.
 
Där i Limhamn är jorden så bra så solrosorna blir till träd.
 
I september bjöd vi in Kristofer på vegansk Oktoberfest. Detta är alltså en vegansk schnitzel som Daniel gjort och den var utsökt.
 
Ett litet hopp fram till adventsmys.
 
 
Slut på sociala diverseluckan!
Jo, jag har varit mer social trots allt, men på ett lite mindre diverse vis. Det kommer alltså mera. Vanligtvist när jag gör denna kalender blir det uppenbart att jag gör samma och likadant varje år. I år är det ju mycket som är annorlunda, och det gäller även till viss del vad jag gjort i år. Eller kanske snarare vad jag inte gjort.
 
Annorlunda betyder inte bara sämre, men jo, ändå främst sämre. Jag är ingen social person, jag gillar hemma. Men jag mår heller inte bra av att inte göra saker, så jag är rejält trött nu på att hela tiden behöva tänka efter och behöva avstå saker på grund av pandemin. Jag hoppas nästa års kalender innehåller lite mer av det vanliga och att jag kommer få lite mer svårt att få plats med allt.

Lucka 3

Nu har vi kommit fram till nyårsafton 2019. Harry hade tagit på sig slipsen, men på hans minspel kan man nästan se att han tänker på 2020 och att det inte är något att fira.
 
Vi anade inget, dukade fint och väntade på gästerna Anna, Renate och Kristofer. Och hunden Daisy.
 
Först tittade min bror förbi, som var bjuden på en 1920-talsfest.
 
Daniel var uppklädd med julklappen han fått av mig. (Den med bra minne kommer kanske ihåg att han innan hade en likadan brosch fast med en kanin, som hoppade iväg i Köpenhamnsnatten på hans födelsedag.)
 
Till förrätt gjorde Daniel soppa.
 
Sen har jag tyvärr ingen bild på huvudrätten, som var god fisk med tillbehör som jag glömt bort, för mitt i tillagningen gick vår ugn sönder. Sämsta timningen kanske? Maten blev med fördröjning i stället tillagad på spisen. Och den var god.
 
Anna hade med sig vacker och god efterrätt.
 
Sen väntade vi in det nya året och åt godsaker. Kanske spelade vi lite spel också? (Det är lättare att komma ihåg saker man har på bild. Jag dricker inte alkohol så jag kan inte skylla på det.) Det var en fin nyårsafton och tur att vi inget visste om 2020.

Lucka 2

Sen blev det den där sköna juldagen som alltid kommer efter julafton. Vi tog oss ut på en promenad och jag orkade tydligen ta med min kamera. Jag kan avslöja att det i övrigt, från och med morgondagens lucka, kommer krylla av mobilbilder i årets julkalender. Grejen med mobilbilder är ju att de främst ser bra ut i mobilen. I större version blir de ofta lite sämre. Jag vet inte när/om jag kommer sluta vara så bekväm/lat.
 
Motivet.
 
Verkligen ingen mobilbild. (Detta är min bror, det kommer ni ihåg från i går om ni nu inte känner honom. Isak heter han om jag inte skrev det.)
 
 Mamma. Även känd som Lena.
 
 
På kvällen spelade vi lite spel.
 
 
Kvällsgran. (Och nej, tydligen blir det inga bilder på pappa. Han var där, men jag lyckades inte fånga honom på bild. Det är mitt mål med resten av 2020: Lyckas ta en bild på pappa. Håll tummarna!)
 
Nästa dag (annandag jul) blev det en till promenad och syster (Elin heter hon, skrev jag det i går?) följde också med. (Det där att ta promenader två dagar i rad är också det något som nutids-Åsa borde ta efter.)
 
Elin och vattnet.
 
Några dagar senare hade utomlandsjulfirarna kommit tillbaka till Malmö och vi firare lite jul igen.
 
Vi fick bland annat en varm fin filt.

Lucka 1

Hej och hjärtligt välkomna till årets version av min julkalender! Eller "Åsas egna julstress" som min kusin Pernilla kallade det nyligen. För er som råkar titta in för första gången kan jag berätta att detta är min gamla blogg som jag tröttnade på och så övergick den till att vara en blogg som uppstod lagom till jul i form av julkalender. I början bestod den mest av gamla bilder jag tagit, men när bilderna tog slut fick kalendern helt enkelt handla om vad jag hittat på hela året. En kalender om mig. Mycket spännande eller hur!
 
Denna första lucka kommer i vanlig ordning redovisa vad jag gjorde förra julafton. I bild ovan Brösarpsgranen.
 
Och här har vi julen 2019:s julväder. Kunde lika gärna vara en dag i mars.
 
Min bror och i bakgrunden min syster och jag.
 
Min syster som stickar/virkar som hon alltid gör. (Jag är rätt säker på att hon stickar här, menar bara att hon alltid gör det ena eller det andra).
 
Och kolla vem som dök upp! Min sambo Daniel firade jul med oss eftersom hans föräldrar och syster med familj hade flytt utomlands.
 
Det här hade varit en fin bild och jag lyckats fokusera. (Väljer en lite mindre version på denna bild så ni ska slippa få huvudvärk.) Tyvärr är detta tydligen enda bilden jag tog på mamma denna julafton, och pappa finns inte alls med på bild. Dåligt!
 
Nej, här var visst en bild till på mamma! (Orkar inte ändra texten ovan. Men orkade skriva denna parentes. Fundera på det en stund.)
 
Jag tror att allt detta var mina julklappar. Älskar att öppna presenter, men detta är för många. Jag bor på 42 kvadrat med en man och tre djur, var ska vi ha allt? Men ge mig gärna julklappar. Ändå.
 
 
Gulliga! Jag ser på klockan i bakgrunden att denna bild togs strax innan Daniel körde hem till Malmö och djuren. (Harry och katterna hade inte bara sällskap av varandra denna dag, utan Harrys pappa Chivas var också där för husse och matte hade ju åkt utomlands).
 
Nu säger jag tack och hej från denna första lucka med några av julklapparna jag fick.
 
 

P.s. Ett nytt inlägg kommer (förhoppningsvis) dyka upp här klockan sju varje dag fram till och med julafton (förinställt så klart). Jag gissar att jag kommer tvingas lägga upp länk på Facebook. Eller så låter jag bli.

RSS 2.0